המדריך לכללי התנהגות בסעודיה

תרבות ערב הסעודית – מסורות ומנהגים שחשוב להכיר

ערב הסעודית היא יעד שמכיל מיזוג ייחודי של היסטוריה, תרבות וקדמה. המטיילים במדינה יכולים להנות מנופים מדבריים קדומים, היסטוריה ארוכה ומרתקת ופתיחות לב של התושבים המקומיים. כדי להנות מהתרבות במלואה ולכבד אותה, חשוב שנהיה בקיאים במנהגים התרבותיים והמסורתיים של המדינה.

מבקרים בסעודיה צריכים להיות מודעים לכך שלמדינה יש קוד לבוש קפדני ותרבות מאוד דתית. ההרגלים והנימוסים של האוכלוסייה המקומית נובעים ונגזרים מתוך המורשת האסלאמית החזקה של המדינה, שמשמשת כמרכז רוחני ודתי עבור כלל המאמינים המוסלמים בעולם. אנו כמטיילים במדינה צריכים לזכור כי אם לא נכיר את המנהגים המקומיים, גם מעשים רגילים של היומיום עלולים להתפרש לא נכון. לדוגמא, עבור נשים בסעודיה, קוד הלבוש הוא מאוד משמעותי. נשים מצופות להתלבש בצניעות, כשהידיים, הרגליים והשיער שלהן מכוסים. למרות שאנשים רבים לובשים לבוש מסורתי כמו העבאיה, לבוש יותר מערבי גם מותר כל עוד הוא עומד בקוד הלבוש הצנוע.

הייחודיות של ערב הסעודית היא שהיא אכן מצליחה לקיים בו זמנית גם את האלמנטים המסורתיים, וגם אלמנטים חדשים ועדכניים בחיי היומיום. למרות שהמדינה היא ביתם של כמה מהטכנולוגיות החדישות והיצירתיות ביותר בעולם, היא גם מיקום שבו מנהגים ומסורות שנשכחו מזמן עדיין קיימים ונוכחים בחיי התושבים המקומיים. מי שיזכה לטייל במדינה, וינהג במנהגים והמסורות הנכונים, יוכל להעריך את היופי והייחודיות של מדינה מעניינת זו ולהפוך את המסע שלו לחוויה בלתי נשכחת.

קוד לבוש בסעודיה

התרבות המקומית בערב הסעודית מייחסת חשיבות רבה ללבוש, בשל האופי השמרני של האוכלוסייה המקומית והמדינה, ויראת הכבוד והמקום המרכזי של הדת בניהול המדינה. קוד הלבוש כאמור נוקשה במיוחד עבור נשים, מהן מצופה לכסות את הידיים, הרגליים והשיער. נשים מקומיות לובשות בדרך כלל עבאייה, שהיא מעין שמלה רפויה שחורה שמכסה את כל הגוף. מתחתיה, לרוב, נשים לובשות לבוש קליל יותר ואפילו לבוש מערבי, וכשהן מגיעות לביתן או נמצאות בחברת נשים הן מורידות את העבאייה ונשארות עם אותו לבוש. בנוסף, הנשים עוטות מטפחת ראש המכונה חיג'אב, שמכסה את השיער והצוואר. בעת כניסה למקומות קדושים יש להקפיד על לבוש זה באופן קפדני הרבה יותר! ישנם מקומות שאפילו מספקים למבקרים פריטים כאלו ואחרים כמו עבאייה, אבל כמובן אין טעם לבנות על זה.

האם אנחנו יכולים להתלבש בבגדים "רגילים" מערביים במקומות שונים? התשובה היא כן, אבל אין אמרה חד משמעית לגבי כך. במקומות המתויירים יותר, כמו ריאד וג'דה, מקובל להסתובב בלבוש מערבי, בתנאי שהוא עומד בתנאי הצניעות, כלומר – כיסוי הידיים והרגליים עבור נשים. לצידו, מקובל לעטות מטפחת קלילה המכסה במידה מסוימת את השיער. ליתר ביטחון, כשמבקרים בשכונות או אזורים מסורתיים יותר, חשוב להתלבש יותר בצניעות. על גברים ישנן פחות הגבלות מבחינת הלבוש, אך עדיין מצופה מהם להתלבש באופן שמרני, עם מכנסיים ארוכים וחולצות בעלות שרוול (לא גופיות). גברים מקומיים ילבשו לבוש מקומי אחר, אך הבגדים הרגילים המערביים לגברים אמורים להספיק, כל עוד החולצות לא נושאות סיסמאות או גינויים פוליטיים ואחרים. לצורך ההבהרה – לא מקובל להסתובב עם מכנסיים קצרים במדינה (מלבד רק בחוף הים).

ברכות, מחוות ומנהגים חברתיים בסעודיה

לברכות, מחוות ומוסכמות חברתיות יש חלק גדול בתרבות ערב הסעודית. כאשר נפגשים או נפרדים ממישהו, הברכה המסורתית בערב הסעודית היא "אס-סלמו אלאיקום" (שלום עליכם). בהתאם ליחסים בין שני האנשים, ברכה זו מלווה לעתים קרובות בלחיצת יד או חיבוק כהפגנת כבוד. עם זאת, תמיד עדיף לחכות שהאדם השני יזום את הברכה. גברים בדרך כלל מברכים גברים ונשים בדרך כלל מברכים נשים בהקשרים מסורתיים ושמרניים.

מנהג חשוב נוסף הוא אי הצבעה עם הרגליים או חשיפת כפות הרגליים. התרבות הערבית רואה בכפות הרגליים טמאות, ולכן הצבעה בכפות הרגליים או חשיפת כפות הרגליים היא גסה. בנוסף, חשוב להכיר גם מחוות שהתרבות הערבית הסעודית רואה כבלתי מנומסות או חסרות כבוד. לדוגמה, הצבעה באצבע נחשבת לגסות רוח; במקום זאת, עדיף לא להצביע כלל להצביע או להשתמש בכל היד. באופן דומה, זה נחשב לא מכבד וגס רוח לקרוא למישהו לבוא עם האצבע המורה.

אלמנט חשוב במנהגים בערב הסעודית הוא האיסור על גילויי חיבה פומביים. עבור זוגות נשואים, להחזיק ידיים זה בסדר, אבל נשיקות או חיבוקים בפומבי אינם נהוגים. בנוסף, יש להיזהר בעוצמת הקול כשמדברים במקומות ציבוריים ולנסות לשמור על טון נמוך ורגוע כאשר מדברים בפומבי, שכן זה נחשב לא מנומס להרים את הקול או לצעוק בפומבי. יתר על כן, לא נהוג להקשיב למוזיקה רועשת בפומבי, לרקוד או לשיר. בנוסף, זה לא מקובל לצלם תמונות של אנשים בערב הסעודית מבלי לבקש את רשותםף גם כשזה במרחב הציבורי.

מנהגים דתיים בסעודיה

אנו כמבקרים בסעודיה צריכים להיות מודעים למקומה של דת האסלאם בחיי המדינה, וביומיום עבור כלל האוכלוסייה המקומית. התפילה, לדוגמא, שמתבצעת 5 פעמים ביום, היא מנהג דתי וקהילתי כאחד. כמו שאנו מכירים מהארץ, המאמינים נקראים להתפלל 5 פעמים ביום, וכתיירים – אנו צריכים לכבד את התפילות, לא להרעיש במהלכן ולא להתנהג בצורה בלתי נאותה.

עוד חשוב לדעת בעת ביקור באתרים קדושים או בעלי אופי דתי, כי האוכלוסייה המקומית ומאמינים מוסלמים בכלל נותנים חשיבות רבה מאוד למקומות אלו, ותופסים אותם כקדושים ביותר. לכן, מן הסתם, מעבר לכך שאין ללכלך, להרעיש או להתנהג בצורה שאינה מכבדת, יש להקפיד פי כמה וכמה על כללי הלבוש הצנוע עבור גברים ונשים כאחד. בתוך המקומות הקדושים, אין לצלם ללא אישור, ובנוסף אין להכניס למקומות אלו סממנים דתיים שאינם מוסלמים כגון צלב או ספר תנ"ך. בנוסף, למבקרים במהלך חודש הרמדאן, יש לזכור כי האוכלוסייה המקומית צמה במהלך היום, לכן יש להימנע מאכילה ושתייה במרחב הציבורי, כמו גם עישון, השמעת מוזיקה וכולי.

הערים הקדושות מכה ואל-מדינה, לצערנו הרב, הן אסורות לכניסה עבור מי שאינם מוסלמים. מוסלמים שעולים לרגל בחאג' או בעומרה (החאג' הקטן) הם האנשים היחידים המורשים לגשת למקומות אלה, מתוך מי שאינם אזרחי ערב הסעודית.

סיכום – מנהגים ומסורות בערב הסעודית

לסיכום, כמו שציינו קודם, היופי בערב הסעודית או אותו מיזוג של חדש וישן, מסורת ותרבות לצד קדמה וחדשנות. כחלק מכך וכדי להנות מהטיול במדינה בצורה המיטבית ביותר, כמו גם מהמגע עם האוכלוסייה המקומית, עלינו להכיר את המנהגים והמסורות שנהוגים בזמן שאנחנו נמצאים במקומות ציבוריים, אתרים קדושים, אינטרקציה בינאישית ועוד. הדבר החשוב ביותר עבור כל תייר במדינה הוא להיות בעל ראש פתוח ובעל נכונות ללמוד על התרבות והמסורות של המקום. כך, אנו יכולים לחוות את ערב הסעודית המיוחדת והמרתקת בצורה אותנטית, אמיתית וייחודית. בהצלחה!